vrijdag 6 april 2018

Review aquarelblok action andere soorten aquarelpapier

Vorige week was ik bij de action. Daar wilde ik graag weer witte kaartjes kopen die ik vaak gebruik voor het handletteren.
Omdat ik ook graag achtergronden maak en werk met waterverf of ecolinestiften had ik al regelmatig gezocht naar aquarelpapier bij de action. Nooit gevonden.
Tot vorige week. Toen kocht ik dit blok.
Ziet er mooi uit he? Het blok bevat 20 vel A4 aquarelpapier van 300 gram. De prijs weet ik niet meer. Het was in ieder geval onder de 4 euro.
Enthousiast ging ik aan de gang met het maken van achtergronden. Ik sneed papier in velletjes op kaartformaat. Kleurde een plastic hoes, spoot het nat en drukte dat op een vel aquarel papier.
Dat viel tegen. Het papier zoog het water snel in zich op. Het was moeilijk om de kleur mooi  te verspreiden.
Toen ik het kaartje omdraaide zag ik tot mijn grote verbazing dat op sommige plekken de kleur zelfs aan de andere kant zichtbaar was. mmm. Jammer. En zeker bij 300 grams papier had ik dit niet verwacht.
Het resultaat van deze techniek is zelfs op de correspondentiekaartjes van de bruna (en dat is zeker geen aquarelpapier) beter dan op dit aquarelpapier.

Tijd voor het volgende testje. Hoe gaat het schilderen op dit papier.
Eerst probeerde ik de nat in nat techniek. De ondergrond nat maken, en dan met natte waterverf kleur aanbrengen. De kleuren kunnen dan mooi in elkaar overlopen.
Omdat het papier twee verschillende kanten heeft deed ik dit op de voor en achterkant.
De achterkant zoog het water zo snel op dat nat in nat niet werkte.
Op de voorkant van het papier (deze kant heeft iets meer reliëf) werkte het iets beter. Maar je moet wel veel water gebruiken want het papier zuigt best flink.

Ik schilderde een paar veren in deze techniek. Dit resultaat viel me niet tegen. Dit gaat dan weer beter dan op de eerder genoemde correspondentiekaartjes. :-)
Je moet niet al te hoge eisen stellen aan dit papier. Niet teveel lagen gebruiken en voorzichtig met het penseel over het papier. Anders peelt het af.
Op beide kanten van het papier kun je wel goed handletteren. 
Het is mooi stevig en ook goed te gebruiken voor bv cadeaulabels.
Voor de prijs heb je leuk waterverfpapier maar je moet niet te hoge eisen stellen.

Voor het serieuzere werk gebruik ik liever de wat duurdere soorten zoals het canson mix media papier
Dit is een mooi blok met heel stevig papier. Voor verschillende technieken te gebruiken en ook voor aquarel. Het heeft een spiraalbinding en elk blad heeft een rand waardoor je het makkelijk uit het blok kunt scheuren. De prijs is dan ook heel anders je hebt hier 30 vel 300 grams papier voor 11,77.
Best duur maar de moeite waard voor het serieuzere werk. Hoewel dit papier ook 300 gram is laat het absoluut geen water door bij het maken van achtergronden en is er ook geen kleur te zien op de achterkant. Ook zuigt dit papier minder snel het water op. Je krijgt daardoor een egaler resultaat.
Andere goede blokken zijn Het papier is niet heel glad, dus vind ik het niet heel lekker werken met handletteren. Brushletteren met ecoline stiften werkt daarentegen wel goed hierop. en omdat het mix media papier is kun je hier ook met andere materialen zoals bv. acrylverf goed op werken. 


WaterArt papier van hip-hoi  Een goede kwaliteit het papier is redelijk glad. Het is niet duur maar ook 'maar'185 grams. Prima te gebruiken voor het maken van kaartjes. Ook hier kun je fijn op handletteren en brushletteren.Bij de Pipoos heb ik een Panduro aquarelblok gehaald. Dit is ook fijn papier om op te werken. Het voordeel van dit blok is dat het aan 4 kanten verlijmd is. Daardoor blijft het papier mooi vlak liggen als je met water op werkt. ook dit blok is 180 grams en werkt prima.  

mijn conclusie: Het aquarelpapier van de action is absoluut geen miskoop maar zuigt snel water in zich op zodat de kleuren snel vasthechten aan het papier.
Neem je het wat duurdere aquarelpapier of mix-media papier kun je makkelijker en meer technieken toepassen.


Deze blog bevat affiliatielinks. Koop je een product via deze links dan merk je daar als consument niets van. Het kost je niets extra's. Maar ik krijg voor elke aankoop via deze links een kleine vergoeding als dank voor het noemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Werken op aquarelpapier van de action met een zelfgemaakt palet

Vorige week schreef ik een review over het aquarelpapier van de action. Dat bericht kan je hier vinden . Niet alles wat ik graag wilde was g...